Szewce

Szewce –  wieś  w województwie dolnośląskim, w powiecie trzebnickim, umiejscowiona w gminie Wisznia Mała, na północ od Wrocławia (ok.  3 km), przy trasie kolejowej Wrocław-Poznań (stacja pociągów osobowych).

Miejscowość położona jest przy skrzyżowaniu dróg wojewódzkich i drogi powiatowej do Wiszni Małej o równoleżnikowym układzie głównych ulic i zwartej zabudowie. Miejscowość intensywnie się rozwija zarówno pod kątem budownictwa mieszkaniowego jak i  przemysłowo-usługowego.
Pierwsza wzmianka o wsi  (Szewecz) pochodzi z 1322 roku.
Obiektem zabytkowym we wsi jest kościół parafialny pw. św. Anny, wzniesiony w pierwszej połowie XIV wieku a przebudowany w XVIII wieku. Jest to kościół jednonawowy, oskarpowany na narożach. We wnętrzu znajduje się barokowy ołtarz z początku XVIII wieku, z obrazem św. Anny, patronki kościoła pędzla F. A. Schefflera z 1740 roku oraz renesansowa chrzcielnica z początku XVII wieku. Kościół parafialny pw. św. Anny w Szewcach wpisany jest do rejestru zabytków pod nr 1209 decyzją z dnia 15 grudnia 1964 r. W kościele od dnia 31 maja 2018 roku znajdują się relikwie św. Jana Pawła II.
We wsi funkcjonuje Zespół Szkół – Szkoła Podstawowa i Gimnazjum.
Na terenie wsi znajdują się również:
- boisko sportowe z placem zabaw,
- świetlica wiejska,
- park,
- salon fryzjerski
- hurtownia materiałów budowlanych
- stacja benzynowa
- ośrodek jeździecki / pensjonat dla koni
- 4 sklepy spożywcze
 - cmentarz
W niedalekiej odległości od miejscowości znajdują się dwa obiekty służące rekreacji sezonowej:
- wodnej – Kąpielisko Kopalnia – ok. 1 km
- narciarskiej – Stok w Machnikach – ok. 10 km.

Opracowała:
Regina Kumala