Strzeszów

Strzeszów to jedna z miejscowości gminy Wisznia Mała, która  posiada udokumentowaną i osadzoną we wczesnym średniowieczu historię. Pierwsza pisemna wzmianka o istnieniu osady pojawiła w księgach trzebnickiego klasztoru z 1204 roku. W dokumencie tym Bogdan ze Stresevic ( tak się nazywała miejscowość) został wybrany na pszczelarza do włości księcia Henryka Brodatego.

W samym środku wsi położony jest plac kościelny.  Pierwsza świątynia powstała już w XIV wieku. Prawdopodobnie około 1500 roku została przebudowana, z budowli drewnianej stała się murowaną z rudy darniowej i cegły. Ołtarz nawiązuje do kultu Św. Jadwigi, pierwszej patronki kościoła. Strop pokryty jest pięknymi malowidłami, które niestety wymagają renowacji. Obok kościoła wznosi się zabytkowa dzwonnica zbudowana z dębowych bali i desek. Do II wojny światowej wyposażona była w trzy dzwony. Dwa z nich zostały wówczas zarekwirowane  dla „pozyskania surowca”.  Obecnie ze względu bezpieczeństwa nie używany jest także trzeci dzwon. Na cmentarzu przykościelnym znajduje się symboliczna mogiła ostatnich właścicieli ziemskich pochodzenia niemieckiego, zamordowanych po wejściu do wsi wojsk radzieckich. Za zabytkowym murem z kamieni, w 2004 roku dla uczczenia 800-lecia istnienia wsi, postawiono pamiątkowy obelisk.

Najstarszą i najokazalszą budowlą świecką w Strzeszowie jest pałac z XVI wieku, który należał do znakomitego rodu von Rehdiger. Na początku XX wieku został rozbudowany i unowocześniony, stając się jedną z piękniejszych rezydencji Europy. Po II wojnie światowej zamieniono go na mieszkania pracownicze dla miejscowego PGR. Swą świetność zaczął odzyskiwać po 1996 roku, kiedy to został zakupiony przez firmę Austropol. Od tej pory istnieje tu też Rozlewnia Wody Źródlanej „Pałacowa”, z której według legendy korzystała św. Jadwiga i właśnie dzięki prozdrowotnym właściwościom tej wody, cieszyła się długim życiem. Budowla otoczona jest parkiem ze starodrzewem i niewielkim stawem.

Strzeszów to obecnie zagłębie nowoczesnej uprawy truskawek. Zmienia się wygląd miejscowości, piękne zadbane obejścia, wytyczone i dobrze utrzymane place do wypoczynku i zabawy, to niewątpliwie atut wsi i znak zmian mentalności środowiska.

Witryna stworzona na platformie